Citius Altius Sanius

June 15, 2018

Sneller, hoger, gezonder
In 2016 meldden 121.000 mensen zich in Nederland met een sportblessure bij de spoedeisende hulp. In een breed onderzoeksproject gaan universiteiten, bedrijven en sportorganisaties (waaronder InnoSportLab Sport & Beweeg) nu samenwerken om dit grote aantal sportblessures met behulp van technologie te verminderen.

Het onderzoeksvoorstel Citius Altius Sanius gaat over het bevorderen van sportparticipatie, blessurepreventie en prestatieverbetering, zowel op amateur- als op topsportniveau. Er zijn drie onderzoekslijnen die de rode draad vormen bij dit project. Ten eerste is dat sensortechnologie in kleding en geavanceerde camera’s met real-time beeldverwerking. De twee andere onderzoekslijnen zijn dataverwerking en gepersonaliseerde feedback.

Naast de drie hoofdlijnen zijn er zes specifieke projecten, gericht op sporten waar veel blessures voorkomen:
• De (kleding)sensoren in het voetbal en hockey;
• Het oververhitting-onderzoek;
• De 24/7 monitoring van hardlopers;
• Fietsveiligheid, zowel voor relatief langzaam fietsende ouderen als voor razendsnel afdalende professionele wielrenners;
• Krachtsensoren, bewegingscamera’s, fysieke informatie en inschatting van gelaatstrekken binnen de fitness;
• Een draagbare sleeve alsmede een krachtmeter in het racket bij coördinatiesporten als tennis en honkbal.

Alle projecten richten zich op de informatie verzameling over de belasting en beweging van een sporter om hiervoor een gericht inspanningsadvies op maat te kunnen geven. InnoSportLab Sport & Beweeg is binnen de lijn 24/7 monitoring van hardlopers werkveldpartner van werkpakketleider TU Eindhoven.