Citius Altius Sanius

26 november 2020

Sneller, hoger, gezonder

In 2016 meldden 121.000 mensen zich in Nederland met een sportblessure bij de spoedeisende hulp. Jaarlijks zijn er in Nederland 4,5 miljoen blessures, die zorgen voor 5 miljard euro aan directe medische kosten. De helft van deze blessures is te voorkomen door goede begeleiding en zelfmanagement. In een nieuw, zeer breed onderzoeksproject gaan universiteiten, bedrijven en sportorganisaties (waaronder InnoSportLab Sport & Beweeg) nu samenwerken om dit grote aantal sportblessures met behulp van technologie te verminderen. NWO geeft hiervoor een subsidie van 4 miljoen euro. Daarnaast investeren bedrijven en sportorganisaties samen 2,2 miljoen euro in het onderzoek. De TU Delft en de VU Amsterdam zijn trekkers van het landelijke onderzoeksconsortium dat blessurevrij bewegen voor iedereen mogelijk wil maken.

Het onderzoeksvoorstel Citius Altius Sanius gaat over het bevorderen van sportparticipatie, blessurepreventie en prestatieverbetering, zowel op amateur- als op topsportniveau. Er zijn drie onderzoekslijnen die de rode draad vormen bij dit project. Ten eerste is dat sensortechnologie in kleding en geavanceerde camera’s met real-time beeldverwerking. De twee andere onderzoekslijnen zijn dataverwerking en gepersonaliseerde feedback.

Onder deze drie hoofdprojecten vallen zes specifieke deelprojecten, gericht op sporten waar veel blessures voorkomen:
• De (kleding)sensoren in het voetbal en hockey;
• Het oververhitting-onderzoek bij hardlopers;
• De 24/7 monitoring van hardlopers;
• Fietsveiligheid, zowel voor relatief langzaam fietsende ouderen als voor razendsnel afdalende professionele wielrenners;
• Krachtsensoren, bewegingscamera’s, fysieke informatie en inschatting van gelaatstrekken binnen de fitness;
• Een draagbare sleeve alsmede een krachtmeter in het racket bij coördinatiesporten als tennis en honkbal.

Alle projecten richten zich op de informatie verzameling over de belasting en beweging van een sporter om hiervoor een gericht inspanningsadvies op maat te kunnen geven.

InnoSportLab Sport & Beweeg is binnen het deelproject ’24/7 monitoring van hardlopers’ werkveldpartner van werkpakketleider TU Eindhoven. Bij dit monitoringssysteem krijgen hardlopers inzicht in de optimale zwaarte van de training en geeft het systeem het beste sportmoment van de dag of de week aan, zodat blessures kunnen worden voorkomen.

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - Wikipedia