Fitcoins@School

24 november 2020

Kinderen meer laten bewegen door middel van Fitcoins.

Uit onderzoek is gebleken dat maar 55% van de kinderen tussen de 4 – 11 jaar voldoet aan de beweegrichtlijnen. Naarmate kinderen ouder worden, daalt dit percentage meer en meer. Daarom hebben vanuit het project GestelGezond, Fitcoins@School opgestart. Het doel van dit project is om kinderen op een speelse, creatieve en laagdrempelige manier meer te laten bewegen en ze hiervoor te belonen. Door het streven naar Fitcoins stimuleren we het plezier van in beweging zijn.

InnoSportLab Sport & Beweeg neemt de projectleiding op zich, introduceert de stappenteller en app aan de kinderen en verzorgt de communicatie daaromheen. Daarnaast onderzoeken we het gebruik en de voldoening van de app en meten we het effect van de app op de dagelijkse beweging van de kinderen.

Na de afronding van de interventie op basisschool de Kameleon in Eindhoven (lees daarover hieronder meer) zetten we in op een vervolg. Hiervoor zijn we de eerste stappen aan het maken.

Basisschool de Kameleon
In dit project hebben we samengewerkt met 67 kinderen uit groep 7 en 8 van basisschool de Kameleon in Eindhoven. De leerlingen kregen een stappenteller uitgedeeld die ze gedurende 12 weken mogen dragen. De eerste 6 weken hebben we gemeten hoeveel stappen ze in het dagelijkse leven zetten. Na deze 6 weken introduceerde wij de app It’s my life. Met deze app verzamelen de kinderen Fitcoins (munten) voor het aantal gezette stappen per dag. De verdiende Fitcoins kunnen de leerlingen vervolgens inruilen voor leuke beloningen en prijzen. Daarnaast werd er een uitdaging georganiseerd voor de kinderen. Wie is de fitste klas en verdient de meeste Fitcoins? De fitste klas wint een leuke prijs voor op school.

De prijzen die de kinderen kunnen winnen werden beschikbaar gesteld door: Mediamarkt Eindhoven Centrum, Ontdekfabriek Eindhoven, Gompie Zeeland, Eindhoven Sport, Giel Bootcamp en Sports, Dynamo Jeugdwerk, DeijneIntersport Biggelaar Eindhoven, JumpXL Eindhoven, InnoSportLab Sport & Beweeg, DecathlonOp Noord, Doux Bleu Conceptstore, Perry Sport Eindhoven & Piazza.

Dit project was in samenwerking met basisschool de Kameleon Eindhoven, It’s my life, Eindhoven Sport, Eindhoven Vitaal en Dynamo jeugdwerk.

Zie hieronder de resultaten van de interventie.