(Design) Marathon Eindhoven

June 15, 2018

“Hoe kunnen we op een innovatieve manier de aantrekkelijkheid van de marathon Eindhoven voor deelnemers en/of toeschouwers verhogen op het gebied van prestatie, betrokkenheid en/of beleving met behulp van slimme technologie?”

De Marathon Eindhoven is het grootste sportevenement uit de regio. De Marathon Eindhoven vindt al tientallen jaren plaats en het ‘feest’ wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente, inwoners, sporters en vrijwilligers. Tijdens de marathon komen de lopers langs alle bezienswaardigheden in Eindhoven, zoals bijvoorbeeld het Evoluon en het Philips Stadion. De beschikbaarheid van verschillende loopafstanden maakt het evenement geschikt voor lopers van jong én oud.
Het doel is om mensen uit de regio in beweging te brengen en houden. Het grootschalige sportieve evenement wil ook het thema van de regio ‘de slimste regio van Nederland’ toevoegen en daarmee de slimste marathon van Nederland te worden. InnoSportLab Sport & Beweeg stimuleert hiertoe innovaties, onder andere via de hackathon ‘Design Marathon Eindhoven’.

Design Marathon Eindhoven
Het doel van het Design project voor de Marathon Eindhoven is het aangereikt krijgen van innovatieve, toepasbare oplossingen voor de marathon. Waarmee de Marathon Eindhoven meer deelnemers krijgt die gezond presteren, met meer beleving en betrokkenheid van zichzelf en de toeschouwers.

Het cluster Sports & Technology en de organisatie van Marathon Eindhoven willen hiervoor samen een continue toestroom van nieuwe applicaties realiseren waardoor de marathon niet alleen een Slimme en Sportieve Marathon is, maar ook een die de regio helpt tot de meest vitale regio van Nederland te worden. Om dit te realiseren wordt er ieder jaar een design challenge georganiseerd.

Het begint bij met een eendaagse open design competitie om ideeën te genereren. Vervolgens worden de ideeën door de jury beoordeeld en maken de deelnemers kans op prijzen. In oktober krijgt men de kans om tijdens de Marathon Eindhoven het idee te presenteren en tot slot wordt ook nog de gelegenheid geboden om het idee verder te ontwikkelen tot een daadwerkelijk prototype, die in december wordt gedemonstreerd.