Nano4Sports

June 15, 2018

Dit project is inmiddels afgerond, nieuwsgierig naar de resultaten? Scroll naar beneden en bekijk het magazine.

Nano4Sports is een grensoverschrijdend innovatieproject om technologische innovatie in de sportwereld te ondersteunen door uitwisseling van kennis en toepassing tussen o.a. bedrijven en kennisinstellingen in Vlaanderen en Zuid-Nederland.

Nano4Sports stimuleert technologische innovatie in de sportwereld en heeft als doel om innovatie in het sport, beweeg- en gezondheidsdomein te stimuleren door nieuwe innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Verschillende partijen kunnen zich aansluiten bij Nano4Sports wanneer er interesse is naar de ontwikkeling van sensoren die sporters voorzien van feedback over bijvoorbeeld de fysieke activiteit, houding, hartslag en spierinspanningen. Naast Belgische organisaties participeren ook Nederlandse SportFieldLabs, zoals InnoSportLab Sport & Beweeg aan pilot tests van de te ontwikkelen sensortechnologieën.

Dankzij nano- en sensortechnologieën (ontwikkelt door technologische spelers, kennisinstellingen en innovatieve bedrijven) kunnen coaches, (top)sporters en recreatieve sporters hun sportprestaties verbeteren en blessurerisico’s indijken. Hierbij focust Nano4Sports zich met name op de ontwikkeling van sensoren voor fietsen en lopen.

Sporters worden in een vroeg stadium van de technologieontwikkeling betrokken zodat er rekening kan worden gehouden met specifieke behoeften. Bij deze technologieontwikkelingen worden onder andere bestaande technologieën vanuit de zorg onderzocht en toegepast op het domein sport en vitaliteit. Naast het meten van de fysieke activiteit, wordt ook continue monitoring gestimuleerd. Hierbij worden specifieke parameters zoals hartslag, spieren en huidgeleidbaarheid bij de sporter gedurende lange tijd opgemeten.

Nano4Sports wordt mogelijk gemaakt door EU/Interreg.