PAMela: Public Activity Monitor

February 26, 2021

Met moderne technieken en methoden data vergaren over ontmoet- en beweeggedrag in de openbare ruimte.

De openbare ruimte is een belangrijk aspect voor een overheid, gemeente en haar bewoners. Daarnaast zien we een terugdringend aantal leden bij sportverenigingen en een toename aan behoefte om in de openbare ruimte te ontmoeten en bewegen. Momenteel zijn er al veel initiatieven en interventies in de openbare ruimte gaande. Hoe meet je het effect van deze initiatieven en hoe worden deze ervaren?

Met PAMela gebruiken we technologie welke gecertificeerd is volgens de standaarden van de privacy wetgeving. Één sensor observeert een gebied van 4 tot 40 meter ver, 90 graden breed. Hiermee kan het gebruik van parken, fietspaden, speeltuinen en openbare sportvelden in de breedte gemeten worden. Dit stelt ons in staat om 24/7 het aantal gebruikers, beweegactiviteiten en het gebruik van toestellen objectief te meten. Zo kunnen gemeenten:

  • Meer inzicht krijgen in het beweeggedrag in een wijk
  • Beter onderbouwd beleid maken
  • Gerichter communicatie en beleidsuitvoering inzetten
  • Investeringen afwegen tegen het maatschappelijk rendement

Momenteel kan het systeem bezoekersaantallen, toestelgebruik en onderscheid in fietsers en voetgangers meten.
Samen met Fontys ICT,  zijn we de software aan het doorontwikkelen om specifieke activiteiten te kunnen herkennen, groepsvorming te kunnen herkennen en factoren zoals weersinvloeden mee te wegen.

Meer weten? Neem dan contact op met projectmanager Lars van Raaij.