Profit

May 8, 2018

“Fieldlabs als broedplaats voor sportinnovatie en het oprichten van bedrijven”. Het doel van het Europese project Profit was het gedachtengoed en uitkomsten van werken in fieldlabs voor sportinnovatie vanuit Nederland verspreiden over Europa.

In het project werkten 10 internationale partners samen onder leiding van Sports & Technology. Samen werkten ze aan de ontwikkeling van fieldlabs voor sport- en beweeginnovatie in Eindhoven, Sheffield, Kortrijk, Delft, Belfast.

Het project Profit werd onder andere gefinancierd door het Europese Interreg IVb NWE programma, een transnationale samenwerking om van Noordwest-Europa een belangrijke economische speler te maken. Binnen dit programma was het creëren van een actieve plek voor werk en leven, met hoge mate van innovatie, duurzaamheid en samenhang van belang. Er werden binnen het project voornamelijk investeringen gedaan in infrastructuur en systemen voor metingen, monitoring en testen.

Vanuit dit project zijn samen met InnoSportLab Sport & Beweeg onder andere de volgende projecten gerealiseerd:

• RunR
• Smartgoals
• Fantastick
• Pingelplaat
• Cablean Sportveld
• YOU.FO
• LED Verlichting voor sportvelden

RunR
In 2014 won het innovatieve concept achter RunR de Sprint14 Hackathon. Mede door de begeleiding met testen vanuit InnoSportLab Sport & Beweeg is begin 2015 een marktklaar product gerealiseerd. Het concept RunR heeft uiteindelijk geleidt tot het ontstaan van het bedrijf ATO-GEAR dat het concept heeft herboren tot de ARION wearable. De wearable bestaat uit een drukmeetzooltje en een schoensensor in een hardloopschoen, dat door audio en visuele feedback een advies geeft via een app op de smartphone. Met dit product kan de gebruiker zijn hardlooptechniek en prestaties verbeteren en zijn kans op blessures verkleinen.
www.getarion.com

Smartgoals
SmartGoals zijn intelligente pylonen die draadloos communiceren en met lichten aangeven door welk poortje de bal moet gaan. Hiermee kunnen trainers/coaches specifieke vaardigheden trainen, zoals anticiperen, reactiesnelheid, snel schakelen, veldoverzicht, hoge balcirculatie en effectief communiceren. Het maakt trainingen leuker, makkelijker en effectiever.
www.smartgoals.nl

Fantastick
De Fantastick is een innovatieve hockeystick die speciaal ontwikkeld is voor kinderen tussen 4 en 7 jaar. Dankzij een uniek ontwerp met kleine aanpassingen en de dribble grip maakt deze stick het aanleren van hockeybasistechnieken gemakkelijker, leuker en uitdagender. Samen met Sportivation, Haagse Hogeschool ECBT, InnoSportNL en Marc Lammers (ML Hockey Support) is er door InnoSportLab Sport & Beweeg destijds samengewerkt om het bestaande prototype van de Fantastick hockeystick door te ontwikkelen tot een getest en marktintroductie klaar product.
www.fantastick-hockey.nl

Pingelplaat
Naast de innovatieve hockeystick is er ook een interactieve Pingelplaat ontwikkeld. Dit is een plaat met een oppervlakte van 1 m2, waarop alle technische oefeningen voor hockey uitgevoerd kunnen worden. Met behulp van lichtjes worden de kinderen door de oefeningen geleid en kunnen zij zien wanneer ze het goed hebben gedaan. Kortom, de pingelplaat is een mat waarop de kinderen de technieken op een leuke wijze thuis, binnen en buiten kunnen oefenen.

Cablean Sportveld
“’s Wereld eerste meerzijdige sportveld ligt in Eindhoven”. Het Cablean Sportveld is een roterend driezijdig sportveld, dat bestaat uit horizontale panelen die kunnen draaien naar de gewenste toepassing. Het veld beschikt over een kunstgras ondergrond, een hardcourt en een zijde met zonnepanelen. Dit revolutionaire product biedt een oplossing die niet alleen duurzaam is, maar ook zelfvoorzienend. Het sportveld beschikt naast meerdere sportgronden ook duurzame instrumenten zoals zonne-energie en de mogelijkheid om regenwater te bergen en zuiveren om extra inkomsten te genereren. Hiermee creëert het sportveld altijd meerwaarde, zelfs wanneer deze niet voor het sporten benut wordt.

Het Cablean Sportveld is een product van Cablean Technology in samenwerking met onder andere InnoSportLab Sport & Beweeg en ProFit. Industriële toeleveringspartners zijn: Descol (Pulastic sportvloeren), GreenFields, DJPS en Van Styn. De kennispartner was de TU Delft. Betrokken maatschappelijke sportorganisaties zijn BSV Limburgia, v.v. SCR en v.v. Sliedrecht.

YOU.FO
Een innovatieve vorm van sport en spel in één, geïnspireerd op frisbee en lacrosse. YOU.FO is gericht op het werpen en vangen van een aerodynamische ring, over een afstand van 10-30 meter, met een speciaal ontworpen stick. Dit 100% Nederlandse design is sinds april 2013 op de markt. YOU.FO is een zeer veelzijdig concept dat gespeeld kan worden als een competitieve sport of als een vrijetijdsbesteding, freestyle of op basis van regels, 1-op-1 of in teams. Een sport die niet alleen op een sportveld gespeeld kan worden, maar ook in parken, op een plein in de stad of op het strand.

Het concept is ontwikkeld door creatief ondernemer Bas Ruyssenaars in samenwerking met InnoSportNL, InnoSportLab Sport & Beweeg en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen voor Lichamelijke Opvoeding, met steun van NOC*NSF. YOU.FO heeft tot op heden de volgende prijzen gewonnen: Nationale Sport Innovator Prijs 2013 én 2016 en de Innovation Award 2012.
www.you.fo

LED Verlichting voor sportvelden
In het project “Dynamische LED verlichting van sportvelden” is aangetoond dat sportvelden met LED verlichting goed verlicht kunnen worden. De lichtopbrengst van LED verlichting kan zich meten met bestaande lampen, maar een groot voordeel is dat LED verlichting snel geschakeld en gedimd kan worden waardoor overbodig lichtgebruik beperkt wordt. Daarnaast zijn LED lichten duurzamer en kan men een energiebesparing van 60% tot 70% bereiken. Eindhoven had de wereldprimeur van het eerste sportveld met LED verlichting, binnen de geldende normen, op het sport- en beweegplein bij InnoSportLab Sport & Beweeg in Eindhoven.

De ontwikkelde ledverlichting van AAA-LUX is de eerste en kwalitatief gezien de enige in de wereld die een hoog niveau haalt. De LED verlichting wordt intussen dan ook al wereldwijd verkocht. Naast de verlichting, beschikt het project ook een Licht Controle Management Systeem. Hiermee kan verlichting aangezet worden op een mobiele en gebruiksvriendelijke manier.
www.aaa-lux-lighting.com