Sports Motion Capture

June 15, 2018

De Olympische sporten BMX freestyle en skateboarden in 2020 middels technische innovatie naar een hoger niveau tillen.

Via het Urban Sports Performance Centre (USPC) wil InnoSportLab Sport & Beweeg urban sporters helpen beter te worden in hun performance door metingen, technologieën en innovatie te gebruiken. Uit eerder onderzoek van het InnoSportLab Sport & Beweeg is gebleken dat sporters in de urban sports profijt hebben bij bewegingsanalyse. Het USPC biedt deze analyses dan ook aan.

Het project Sports Motion Capture (SMC) heeft als doel het ontwikkelen van een technisch functionerende ‘wearable’ (draagbare elektronica), die een sporter op het lichaam of op het gebruikte materiaal kan plaatsen tijdens het sporten, om zijn of haar bewegingen meetbaar en inzichtelijk te maken.

De doorontwikkeling tot een commercieel product om sporters in diverse disciplines, op betaalbare wijze, te voorzien van een technisch hulpmiddel moet uiteindelijk leiden tot verbetering van de sportieve prestaties van urban sports atleten in regio Eindhoven en vervolgens in heel Nederland.


Na enkele weken zwoegen was het zaterdag 15 december 2018 dan eindelijk zover, het eerste officiële NK BMX freestyle! In samenwerking met de KNWU, CLEVER°FRANKE, Pozyx en Area51 testte het Urban Sports Performance Centre nieuwe technologie, genaamd ‘Sports Motion Capture’. Deze technologie maakt het mogelijk baangebruik, hoogte en snelheid van de BMX-rijders in kaart te brengen. Nieuwsgierig geworden? Kijk op www.uspc.nl of lees het artikel van KNWU!